Fokwaarden augustus 2024 Brown Swiss

20-08-24 Niet gecategoriseerd

Bij Brown Swiss blijft AMORIE de lijstaanvoerder in Duitsland en Oostenrijk. De melkrijke Amor zoon steeg nogmaals voor productie dankzij een nog hogere persistentie. Ook voor celgetal en levensduur steeg hij nog verder. Qua exterieur heeft hij een zeer mooie lineair balk: goede correcte frames met correcte ondiepe uiers en korte hoge klauwen. Zijn zoon AMUN debuteert met de eerste groep vaarzen en is net als zijn vader een eersteklas melkvererver: + 1.364 kg bij -0,11% vet en -0,13% eiwit. Amun vererft wat kleinere koeien met laag celgetal en goed persistentie. Aandachtspunt zijn de iets kortere dunnere spenen.


Een hele grote stijging maakte AG VACLAV door. Met zijn dochters in de tweede lactatie steeg hij voor melk, fitness en voor vruchtbaarheid. Vaclav is een AG Vaduz (v. Vapiano) zoon uit een 7e kalfs Hacker dochter met een imponerende hoogste lijst van 12.946 kg met 3,86% vet en 3,56% eiwit. Zijn oma is een 5e kalfs Joschka dochter waarmee Vaclav over een afstamming vol duurzame stieren beschikt.

SANSIBAR verloor iets melk maar steeg in levensduur. Met zijn positieve eiwit, goede uiergezondheid en vruchtbaarheid en een foutloos exterieur is hij een van de meest allround fokstieren. Zijn dochters hebben hele beste vast aangehechte ondiepe uiers en sterk beenwerk met stevige koten en hoge klauwen.

PUKARI bleef met 3e kalfs dochters netjes gelijk. De eerste nieuwe vaarzen gaan nu aan de melk komen. Met veel melk en neutraal eiwit, goede gezonde uiers en een positieve vruchtbaarheid kan hij prima gebruikt worden op grotere en smallere koeien om wat stabiliteit toe te voegen (aAa 516432). Hij past daarmee ook prima op Holstein koeien in de kruising.

VASARY bleef deze draai precies gelijk in GZW, hij steeg weer een puntje geboortegemak. Bij een solide plas melk met hoog vet, positief eiwit en een goede uiergezondheid blijft hij een van onze aantrekkelijkste stieren. Zijn aAa code is 516342, kappa caseïne is BB en beta caseïne A2A2. Zijn dochters zijn breed en diep en zijn makkelijk en vlot te melken.

JAKARTA heeft zijn oudste dochters eind 3e lactatie en kreeg er enkele nieuwe vaarzen bij. Hij wijzigde niet, zijn dochters lieten al een sterke progressie over de lijsten zien met een goede persistentie binnen de lactatie. Melksnelheid, uiergezondheid en klauwgezondheid zijn allen ruim positief. Met 114 levensduur behoort Jakarta tot de hoogste beschikbare stieren van de lijst. De eerste vaarzen in Nederland hebben inmiddels gekalfd.


De levensduur specialisten POSCH, DAVINCI en DORIAN hielden hun cijfers netje op peil. Alle drie overtuigen ze met minimaal 114 levensduur dankzij hele hoge cijfers voor uiergezondheid en vruchtbaarheid en een goede klauwgezondheid. Met positief eiwit, een zeer goede uiervererving zijn ze alle drie makkelijke inzetbaar. Posch kan daarbij op pinken worden gebruikt.

Ook pinkenstier HELAU laat nergens steken vallen: naast zijn zeer hoge gehalten (+0,47% vet en +0,19% eiwit bij +44 kg melk) heeft hij beste cijfers voor uiergezondheid (112) klauwgezondheid (103) en vruchtbaarheid (103) . Zijn dochters melken vlot uit zeer hoog en vast aangechte uiers en gaan over goede benen met stevige koten en hele goede klauwen. Helau is sinds zijn eerste genomicfokwaarde maar liefst 12 punten GZW gestegen met zijn dochters eind 3e lactatie.

Een nieuwe fokstier die op hoge gehalten (+0,13% vet en +0,13% eiwit bij +423 kg melk) kan bogen is DEJAVU. Hij is een Dane zoon uit een 6e kalfs Zephir moeder en heeft dan ook prachtige exterieurcijfers. Hij kreeg in zijn 2e serieuze draai 153 dochters die flink ontwikkeld zijn met brede lange kruizen, hoog en vast aangehechte uiers en goede benen. Met zijn aAa code 243615 en zijn beste uiervererving past hij op rondere voldoende stabiele koeien, wat hem ook prima geschikt maakt voor een kruising met Fleckvieh, Montbeliarde, Jersey en Scandinavisch rood.