Zukunft Rind 2024

05-02-24 Niet gecategoriseerd

Afgelopen weekend hield Qnetics haar jaarlijkse show Zukunft Rind in Alsfeld. Al met al een mooie gezellige dag waar fokkerij gevierd werd in de volle breedte. Begonnen werd vrijdag met de elite veiling. De topprijs van 83.000 euro werd betaald voor het 2 maanden oude kalf Molly PP. Op zaterdag stond de individuele keuring op het programma. In 3 ringen werden de beste Holstein-, Fleckvieh-, Jersey- en Brown Swiss dieren uit Hessen en Thuringen gekeurd.

Algemeen Kampioene bij de melkrassen werd uiteindelijk Jersey koe Joel Belle uit de stal van Manfred en Andrea Uhrig uit Sulzbach. De 4e kalfs Joel dochter wist in de Jerseyklasse het kampioenschap te veroveren en later verkozen juryleden Nicky Nosbisch en Michael Lang haar boven alle Holstein kampioenes tot Algemeen Kampioene.

Kampioene melkrassen Joel Belle

Bij de dubbeldoelrassen was het algemeen kampioenschap voor Fleckvieh koe Liebe van Christiaan Zimmerman. De Wichtl dochter was al bijna 12 jaar oud en wist zich na 11 kalveren nog in optima forma te presenteren.

Kampioene Fleckvieh Wichtl Liebe

Ook bij de Holsteins was er een imponerende groep productieklasse koeien. De bijna 16 jaar oude Artic dochter Antieke wist met 153.000 kg de hoogste levensproductie te noteren. Ook Goldday dochter CPR India van CPR-Holsteins wist met ruim 100.000 kg te imponeren.

Imponerende productieklasse
Goldday dochter India met ruim 100.000 kg melk

Bekijk alle kampioenes per ras.

In de ring werden 3 Holstein dochtergroepen gepresenteerd. De meest uniforme groep had Sanderij GINGER RED. Zijn productieve ranke vaarzen waren flink ontwikkeld met correcte open kruizen en gemiddelde inhoud. Ze oogden jeugdig met voldoende diepte in de borst. Het steile lange beenwerk was parallel en werd in de ring goed gebruikt. De vaarzen bezaten prima aangehechte uiers voorzien van een straffe ophangband, een goede textuur en correct geplaatste,  iets langere dunnere spenen. Pinkenstier Ginger vererft op Nederlandse basis 3.000 kg melk. We zijn benieuwd hoe de gehalten zich komende draaien ontwikkelen.

De nog vroege PROUDMAN (v. Prosperous) heeft nog geen officiële dochterfokwaarde maar kwam met 7 flink ontwikkelde solide vaarzen in de ring. Ze waren uniform sterk in het front en hadden een goede conditie. Op 2 na hadden ze allen een licht hellend kruis. De vaarzen beschikten over zeer functionele uiers met een goede ophangband, correcte speenplaatsing en sterk parallel beenwerk.

HAVANO PP had in december de eerste 15 dochters in zijn fokwaarden. De Hotspot P zoon uit een Mission P moeder vererft goede gehalten bij een mooie plas melk. Zijn getoonde vaarzen waren rijzig en uniform diepzwart getekend. Wat framekenmerken betreft lijkt Havano ondergemiddeld te fokken voor breedtematen en inhoud. Het uierbeeld was evenwel correct: voldoende goed aangehecht, goed geplaatste spenen en een correcte ophangband. Het beenwerk was iets steiler.