Fokwaarden roodbont december 2023

07-12-23 Fokkerij

SOLITAIR P blijft met 248 NVI onze hoogste roodbont stier. Hij steeg + 34 NVI, combineert veel melk uit beste uiers met een goede fitness en levensduur.

POLARSTERN (Pace x Battlecry) uit de Alumette familie was vorige draai nieuw op de kaart en handhaaft zich met nu 497 dochters keurig. Hij kreeg er zelfs nog 4 punten exterieur bij.  Hij vererft goed voor zowel productie (127 RZM) , exterieur (117 RZE) , levensduur (132 RZN)  en gezondheid (113 RZHealth) . Vooral zijn beste benen vallen op. Op Nederlandse basis scoort hij 937 kg melk met -0,16 %vet, – 0,02 % eiwit en 104 uier, 104 benen en 104 totaal exterieur.

MERCURIO P debuteert met 243 dochters . Hij is een Mission P x Apoll uit de lijn van de bekende Dertour dochter Indian Summer VG 88  en stamt uit de Franse Gourmette EX 92 familie waar ook onze Gunnar en Biathlon uit stammen. Zijn moeder Leona VG 85 produceerde over haar eerste 3 lactaties gemiddeld 12.314 kg met 4,18 % vet en 3,61 % eiwit.

Deze draai kreeg EFFEKTIV een eerste fokwaarde op basis van Nederlandse dochters, met 9 ingeschreven vaarzen. Hoewel hij iets moest inboeten voor melk (nu +785 kg ) behoud hij voor exterieur zijn prima cijfers en is hij positief voor uiergezondheid, vruchtbaarheid en levensduur. De eerste dochters die we onderweg zien lijken zeer mooie ijverige vaarzen met goede uiers en benen.

BIKO kreeg 58 eerste dochters. Hij is een Born P zoon uit Pat dochter Aiko 1445 die voor Nederland meedeed aan het EK in Libramont.  De eerste Nederlandse dochters hebben wel gekalfd maar tellen nog niet mee in de fokwaarde. Biko debuteert in Duitsland met een royale plas melk met positief eiwit. Zijn dochters zijn best ontwikkeld, sterk en breed in de voorhand en hebben een diepe middenhand. Ze beschikken over lang, hoog en vast aangehechte uiers met een sterke ophangband en iets langere, correct geplaatste spenen.

SAKAI bleef met nu 744 dochters netjes stabiel. Een goede productie en goede gehalten combineert hij met veel breedte, conditie en beste uiers.

Ook RAMBO PP  wist ondanks 120 extra dochters zijn cijfers nagenoeg gelijk te houden. Wie foutloze sterke hoornloze koeien wil fokken kan met Rambo PP prima vooruit. Aangezien hij Blird drager is beter niet met mogelijke dragers paren.

Een eveneens homozygote hoornloze stier wiens cijfers zich goed ontwikkelden is MOMENT PP uit de Caudumer Lol familie. Zijn moeder is een Silver x Lawn Boy en Moment laat best en allround exterieur zien met een goede uiergezondheid. Hij vererft zeer beste benen en voortreffelijke ondiepe en hoogaangehechte uiers. Hij heeft aAa code 345216