Dochtertour Chacco, Garido en Skelton

05-12-23 Fokkerij

Afgelopen week waren we in Oost-Duitsland te gast bij de KI’s Rinderallianz en RBB om van een 3 tal stieren dochters te kijken.  Op het programma stonden Chacco, Skelton en Garido.

CHACCO:  Breedte – aAa 531- A2/A2- pinkenstier

Chacco
( Cameron x Dozer) stamt uit de lijn van Rudy Missy via Sandy Valley Precious VG 88. Deze Uno dochter produceerde uit haar EX 90 uier ruim 80.000 kg melk. Zowel zijn moeder Nutella VG 86 als zijn oma No Problem kalfden beide 4 keer. Een deel van zijn dochters heeft al 2 x gekalfd en we kregen naast een aantal vaarzen ook enkele tweedekalfskoeien te zien. Ze waren opvallend uniform en lieten vooral veel breedte en inhoud zien met rond gewelfde ribben. Zowel in voorhand, lendenen en zitbeenderen waren ze enorm breed. De Chacco’s  zijn productieve koeien die hun productie heel makkelijk aan kunnen. Ze bezaten een royale conditie, goede overgangen en allen hadden  een hellend en zeer breed kruis. De ondiepe uiers waren dan ook breed aangehecht, goed van textuur en bezaten een goede ophangband en prima geplaatste spenen. Ook aan de benen was weinig aan te merken, de koeien hadden tevens beste klauwen. Chacco is geanalyseerd met aAa code 531462 . Met zijn breedte, conditie en goede ribwelving hebben we een echt goede 5 stier beschikbaar wiens dochters makkelijk veel ruwvoer kunnen opnemen en verwerken. Hij past dan ook prima op scherpe hoge koeien die breedte en diepte missen. Dankzij de goede speenplaatsing, vlotte melksnelheid en goede uiergezondheid is hij ook geschikt voor robotbedrijven. Chacco heeft daarnaast A2A2 en is te gebruiken op pinken.

SKELTON:  Kruisbouw – uiers – eiwit -Beenwerk

Skelton is een Starello zoon uit dezelfde familie als onze Balu en kent een bijzonder productieve en eiwitrijke moederlijn.

Van Skelton zagen we 11 uniforme vaarzen op 4 grote bedrijven. De meesten waren redelijk vers en wisten beste producties te noteren maar bezaten toch voldoende conditie. Het waren flink ontwikkelde maar jeugdige, correct gebouwde vaarzen met een diepe borst en voldoende breedte. Opvallend was de steevast goede bovenbouw en de licht hellende kruizen in combinatie met sterke lendenen. De uiers waren ondiep, hoog en breed aangehecht en voorzien van een prima band en goede speenplaatsing. Het beenwerk was droog en plat van bot, parallel van achteren en van zijaanzicht gemiddeld tot licht gekromd.  De vaarzen stapten prima. Skelton heeft aAa code 243165. De kwaliteiten die we duidelijk zagen waren de goede bovenbouw en lendenen, hoog en ondiep aangehechte uiers, een open hak en diepe borst.

Skelton vererft een solide plas melk, goede gehalten en lijkt ook op fitness en vruchtbaarheid een goede vererver te worden: laag celgetal, goede klauwgezondheid en een goede reproductie. Skelton kan als allrounder ingezet worden. Zijn moeder Lady VGH 85 (v. Gymnast) heeft 3 keer gekalfd en gaf tot dusver gemiddeld 10.727 kg met 4,712 % vet en 3,88 % eiwit. Zijn oma Luzifer EX90 kalfde 6 keer en gaf over 5 lijsten gemiddeld 12.204 kg met 4,38 % vet en 3,85 % eiwit!

Ook in Nederland hebben van Skelton de eerste vaarzen  gekalfd.

GARIDO: melk – persistentie – uiers– vruchtbaarheid Bij Rinderzucht Berlin Brandenburg bekeken we 10 zeer hoogproductieve GARIDO dochters op 5 bedrijven met tussen de 150 en 1.100 koeien. Van de witte en assertieve koeien hadden er 7 stuks al 2 keer gekalfd, 1 was al 3e kalfs en 2 bevonden zich nog in de vaarzenlijst.

Garido fokt ruim ontwikkelde koeien met veel openheid in de middenhand en het kruis. Brede zitbeenderen en veel lengte in het kruis boden ruimte voor brede,  lang aangehechte uiers van goede kwaliteit. Ook speenlengte, speenplaatsing waren steevast correct en de dieren bezaten een prima ophangband.

Het beenwerk was parallel, zeker niet steil als de cijfers hem aangeven maar met een open hak. Bij een aantal dieren was juist meer kromming te zien. De Garido’s bewogen dan ook makkelijk op goede klauwen. Garido is een perfecte stier voor wie openheid en melkrijkheid wil toevoegen op gesloten ronde koeien. Hij vererft zeer veel melk bij voldoende breedte en conditie en zijn dochters zijn zeer persistent. Celgetal, uiergezondheid en klauwgezondheid zijn ruim positief.

Naast deze 3 stieren kregen we een mooie inkijk op een groot aantal prachtige gemanagede bedrijven.

Dank aan Holger Reimer (RA), Torsten Dalle (RBB), Jorg Harms (GGI-Spermex) en alle bedrijven voor deze leerzame tour!