Gibor dochters jongste en oudste van stal

30-10-23 Niet gecategoriseerd

Gepland was het niet maar opmerkelijk is het wel, toen melkveehouder Sander Oldengarm keek naar het jongst geboren kalf. Zijn oudste koe en het jongste dier in de stal hebben dezelfde vader, namelijk Gibor. Voor de gelegenheid heeft Sander beide halfzusjes even in ‘t strohok gedaan. De oude Riekje 243 heeft ruim 107 duizend kilogram melk op haar conto staan. Met haar eigenzinnige kop maakt ze duidelijk dat ze niet gediend is van haar halfzusje dat direct opzoek ging naar melk. Beide dieren zijn in blakende gezondheid, prachtige conditie en gewenst qua bouw. Oldengarm kiest niet met opzet voor het gebruik van oude stieren maar maakt zijn keuze op basis van aAa, kwaliteit en smaak. “Gibor heeft goede dochters en kleindochters bij ons in de stal nagelaten. Daarom gebruik ik nog zo af en toe een rietje op een koe waar veel breedte in zit.” aldus de fokker. De levenskracht die Gibor doorgeeft aan zijn nakomelingen is bij menig fokker bekend en dat is één van de redenen waarom de jongste Gibor dochter is geboren.

Gibor heeft in Nederland tot dusver 1.024 dochters aan de melk gekregen. Daarvan hebben er 45 de 100.000 kg melk gepasseerd. Dat is 4,39 % , een enorm hoog percentage vergeleken met andere stieren die veel honderdtonners hebben gefokt. Mascol haalt bijvoorbeeld 2,67 % al een hoog percentage t.o.v. de gemiddelde stier.