Duitse Fleckvieh Show Miesbach

26-09-23 Niet gecategoriseerd

Met bezoekers vanuit alle Alpenlanden en ver daarbuiten verzamelde de Fleckvieh wereld zich afgelopen weekend in Miesbach voor de Duitse Nationale Fleckvieh show. Zelfs uit Zuid-Amerika en ook vanuit Nederland waren grote delegaties present. De catalogus vermelde 160 melkende koeien en 50 pinken. Maar liefst 6 dochtergroepen werden door zes verschillende KI’s getoond. Verder waren een Fleckscore wedstrijd en een topveiling onderdeel van het evenement dat Fleckvieh ademde !

Jury Reinhard Scherzer uit Oostenrijk zette steevast sterke dubbeldoel koeien voorop met hoge producties, sterke bespiering en een gemiddelde ontwikkeling zonder extremen. Daarbij vergat hij droog beenwerk en soepele zeer functionele uiers niet en bleek hij fan van donkergetekende koeien. Zo was in Miesbach duidelijk te zien waar het moderne Fleckviehras toe in staat is: topproducties leveren in combinatie met een beste vleesproductie bij uitmuntende bouw en exterieur.

Het kampioenskwartet met van links naar rechts:
Vaarzenkampioene Gina (v. Ex Machina) eigen aan het bedrijf Pilz,
Middenklassekampioene Miracle (v. Miami) van Bgm Leitersbuch
Seniorkampioene Phoenix (v. Hood) van Christiane Böhm
Productieklassekampioene Naomi (v. Rave) van Franz Vordermayer.

Gina (v. Ex Machina), vaarzenkampioene. 2e controle 28,6 kg met 5,20 % vet en 3,67 % eiwit
Miracle (v. Miami) 3e kalfs, kampioene midden. Gemiddeld over 2 lijsten 305 dgn: 10.061 4,09 % vet en 3,42 % eiwit

Hood dochter Phoenix, kampioene oud, 4e kalfs. Gemiddeld over 3 lijsten: 12.320 kg met 3,85 % vet en 3,53 % eiwit. (foto: BSG Greifenberg)
Naomi (v. Rave): kampioene productieklasse. 8e kalfs met gemiddeld 10.732 kg met 3,98 % vet en 3,45 % eiwit. Levensproductie 78.973 kg.

Onder de getoonde groepen was de nieuwe nummer 1 van de Duitse lijst Zeiger: Zazu x Herzschlag. Zijn 5 dochters waren iets kleiner, breed en voorzien van doorgaans sterk en iets krommer beenwerk. De dochters beschikten over voldoende kracht en bezaten functionele ondiepe uiers met correct geplaatste spenen. Zeiger vererft een zeer goede uiergezondheid.

Nieuwkomer McGyver (v. Macbeth) had een zeer goed uniform 5 tal met een goede bouw, droog beenwerk en zeer goede ondiepe uiers met een mooie textuur. De veelgebruikte Mercedes P en de melkrijke Virginia toonden eveneens melktypische, goedgeuierde en balansrijke 5 tallen.

McGyver dochters

BFG Vidi P toonde enorm best ontwikkelde zware vaarzen met een echt dubbeldoel type, diepe voorhanden, breedte en bespiering. Ze bezaten daarbij goede, breed aangehechte uiers met iets meer volume. Hij is via moederskant een halfbroer van onze jonge homozygoot hoornloze stier HARDCORE PP.