Klein maar dapper: tientonner Hucos Alie 81

11-09-23 Niet gecategoriseerd

Bij VOF Rijfkogel in Zwartsluis werd recent de 3e tien ton vet en eiwit koe verwelkomd: Alie 81 , een dochter van Brown Swiss stier Hucos. Een koe met een heel bijzonder verhaal, mooi opgetekend door Margriet Rijfkogel:

“ Tijdens de melkcontrole van eind augustus heeft ons kleinste koetje Alie 81 de mijlpaal van 10.000 kg vet en eiwit gehaald. Voor ons de derde koe die dit haalt, maar het bijzondere aan deze is dat ze inmiddels 19 jaar is en we eerder nooit gedacht hadden dat ze zover zou komen omdat haar gehalten heel gewoon zijn en ze ook heel gewoon produceert. Een onopvallend, dapper koetje. Zo moet je ze hebben. Maar de aanhouder wint! Inmiddels heeft ze 128.964 kg melk geproduceerd met 4,21 vet en 3,56 eiwit en zit ze in haar 14e lactatie. Ze is 87,5% Brown Swiss. Een Hucos uit een Horizon Jumbo. Haar moeder had destijds op een paar honderd kg na ook de 100.000 gehaald. Ze loopt nog altijd gewoon in de koppel en wordt nog elke dag 2x gemolken. Ze ziet er ook nog erg vitaal uit. Drukte probeert ze wel te ontlopen, ze wacht het liefst tot het laatste rondje en dan komt ze de melkstal in. De kinderen mogen graag met haar knuffelen en ze staat bekend als ‘ouwe Alie’. Ze is in haar hele leven zelden bekapt en is nooit ziek geweest. Wat ons betreft mag ze nog wel wat jaartjes blijven lopen. Zulke koeien kun je echt van genieten.”

Alie 81 van VOF Rijfkogel. (foto: fam Rijfkogel) .