Fokwaarden augustus 2023 zwartbont

11-08-23 Niet gecategoriseerd

De top van de Duitse lijst bleef stabiel deze draai. Voor en in samenwerking met de biologische melkveehouderij  is een nieuwe EKO index geïntroduceerd. De RZÖko legt de meeste nadruk op levensduur (38 %), gezondheid (21 %), gehalten (18 % kg eiwit, 9 % kg vet), rekent kg ’s melk negatief (6%), afkalfgemak (3 %) en lichaamsconditie (5 %).  Onze fokstier PROFILER voert dankzij zijn gehalten vererving  en goede fitness en levensduur cijfers de lijst aan met 141 RZöko.

GARIDO had weer een zeer goede draai. Hij steeg 1 punt RZG dankzij winst voor productie en levensduur. Garido vererft veel melk met hoge gehalten en heeft zeer aantrekkelijke exterieurcijfers.

Nieuw in de top 5 is RAFTING  (Ragen x Silver). Hij steeg 4 punten RZG dankzij winst op alle vlakken. Met inmiddels ruim 1.900 dochters waarvan een deel 2e kalfs belooft hij veel melk en prima goede gehalten. Rafting vererft best ontwikkelde frames met mooie uiers en beste benen.

CASINO bleef met 1.200 nieuwe dochters (waarvan een deel al in de 3e lactatie) stabiel op de 5e plek met 148 RZG. Zijn brede stabiele dochters produceren veel melk en hebben goede kruizen.

PROFILER kreeg er enkele dochters bij, hij blijft in de top 10 en weet de nieuwe indexlijst RZÖko aan te voeren. Hij fokt niet al te zware koeien, en dat geldt ook voor TARMAC.  Ondanks war minder capaciteit hebben zijn dochters een goede vruchtbaarheid en gezondheid, heel veel melk een lange levensduur (+4 RZN)

FREEZER en CONVERSE deden weer goede zaken deze draai . Melkstier Converse steeg 4 punten vruchtbaarheid (120 RZR) en maar liefst 6 punten levensduur: 133 RZN. Daarmee staat hij nu op hetzelfde niveau als zijn broer Freezer, die iets meer maat vererft maar eveneens veel melk en hele goede fitnesscijfers. Converse komt in Nederland op een knappe 105 beenwerk en maar liefst +572 levensduur.

BONUM en FIRST bleven netjes stabiel. Bonum weet veel melk aan goed eiwit te koppelen, beste uiers en een hoge levensduur. First fokt sterke koeien met goed eiwit en hele beste benen (107 in NLD).

Nieuw deze draai met dochters is SCORPION (Scuttle x Bandares) , die ook in Nederland is meegetest. Hij laat mooie allround cijfers zien. Zijn dochters zijn flink ontwikkeld, hebben beste uiers en ondanks een beste plas  melk toch hele hoge gehalten. Scorpion leeft niet meer, er rest een beperkte hoeveelheid sperma.