Dochtergroepen Neumunster

15-11-22 Beurzen en shows

Recent hield Rinderzuchtverband Schleswig-Holstein haar 2 jaarlijkse show in Neumunster. Met Holstein, Red Holstein, Angler, MRIJ en voor het eerst een volwaardige Jersey keuring was het een vol programma.
RSH en partner Rinderallianz toonden in totaal 6 dochtergroepen.

FREEZER is een Finder x Silver x Freddie uit de Nederlandse Peeldijker Liesje familie en ook in Nederland heeft hij dochters aan de melk. Hij toonde een 6 tal best ontwikkelde vaarzen. Ze beschikten over sterke frames met voldoende breedte, een diepe borst en hellende open kruizen. Ondanks goede tot zeer hoge producties bezaten de dieren een prima conditie. De uiers waren goed aangehecht en beschikten over een goede band en een prima textuur. De iets langere spenen waren goed geplaatst.  Het beenwerk was sterk van bot, doorgaans correct van zijaanzicht, parallel van achteren gezien en werd in de ring goed gebruikt.

Freezer

APEROL P is een roodbonte Apoll P x Ladd P x Ralstorm en is de nummer 1 van de dochter geteste  roodbontstieren in Duitsland. Hij kwam met een groep lange tweedekalfskoeien die goed ontwikkeld waren met veel inhoud en lange brede kruizen. Ze beschikten over goede uiers die hoog waren aangehecht en voorzien van mooie uier textuur en iets langere spenen. De Aperol P dochters lieten beduidend beter beenwerk zien dan op basis van zijn cijfers verwacht mag worden. Dit wordt onderstreept door zijn goede cijfers voor klauwgezondheid en de extreem hoge fokwaarde levensduur van 135 RZN. De Aperol P vaarzen zijn in hun tweede lactatie sterk gestegen in hun producties. Op secundair vlak laten zijn Duitse fokwaarden tevens een zeer goede uiergezondheid en klauwgezondheid zien.  Wie Aperol gericht inzet op ronde koeien met sterke lendenen en centrale draaiers kan hele beste productieve duurzame koeien fokken.

Aperol P

Een hele uniforme groep kwam de ring van SYSTOLE. De Superhero zoon (x Icone x Windbrook x Jeeves) stamt uit dezelfde familie als o.a. Gunnar en Biathlon, uit de lijn van Ugela Bell dochter Gourmette EX 92. De meest witbonte vaarzen waren goed ontwikkeld maar niet te groot met opvallend beste uiers en zeer droog kwaliteitsbeenwerk. Het aandachtspunt ligt weliswaar in de kruisligging wat bij 3 dieren zichtbaar was maar verder was er weinig op de productieve open vaarzen aan te merken. De uieraanhechting, uiertextuur en speenplaatsing was zeer goed, beenkwaliteit en beengebruik waren eveneens best.

Systole

ROVER P is een Nederlandse gefokte DN/MRIJ stier en momenteel de nummer 1 dochtergeteste MRIJ stier. De hoornloze Rapide zoon komt uit een dochter van Nano P (x Rutger x Mark 44) en heeft daarmee wat Holstein bloed. Toch waren zijn getoonde dochters flink behangen koeien, zelfs degenen die uit Holsteinmoeders kwamen. Ze bezaten veel breedte, een goede kruisligging en lange uiers met prima ophangband en duidelijk langere spenen. Rover vererft veel melk, correct beenwerk en een goede uiergezondheid.

Rover P

SENATOR (Sound System x Rubicon x Jabir) stamt uit de Koepon Durham Regenia lijn en toonde een krachtig 5 tal zeer grote vaarzen. Ze bezaten genoeg diepte, hellende kruizen en beenwerk met iets meer bot en wat steiler dan op papier staat. De uiers waren zeer goed aangehecht met een goede speenplaatsing en bezaten een zeer goede uiertextuur en beadering.

Senator

VOJENS (Vagner x Dalton x Haslev) vertegenwoordigde als nummer 1 stier het Angler ras. Van hem toonde RSH een zeer uniform en imponerend 5 tal vaarzen. Ze vielen op met zeer veel capaciteit dankzij een sterke voorhand, veel lichaamsdiepte en een goede conditie. De kruizen waren breed en op een uitzondering na licht hellend. De vaarzen bezaten soepele ondiepe uiers van goede kwaliteit, een prima band en goede  speenplaatsing. Ook op het beenwerk was niets af te dingen: hard,  parallel en met een goed gebruik. Vojens is een kracht stier die tevens goede gehalten vererft. Hij stamt uit een zeer productieve lijn: zo gaf zijn 5e kalfs moeder over 4 lijsten gemiddeld 10.517 kg met 5,32 % vet en 3,83 % eiwit!  

Vojens